Foodscapes och matkultur i Kalifornien

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Författare: Marika Jönsson; Anja Nordin; [2014-06-25]

Nyckelord: Kalifornien; foodscapes; intervju; matkultur; etnografi;

Sammanfattning: Syfte med denna rapport är att undersöka och kartlägga matkultur, foodscapes och matvanor längs med Kaliforniens kust. Valet av mat har en betydande roll i våra liv och det finns många faktorer som påverkar dessa val. USA är ett av de länder i världen där människor lider mest av övervikt och fetma. Samtidigt skriver många svenska tidningar om hälsotrender från USA, framförallt från delstaten Kalifornien. Med dessa motiv åkte uppsatsförfattarna till USA för att intervjua amerikaner om deras foodscapes, matkultur och matval. Uppsatsen grundar sig i en kvalitativ forskningsmetod med intervjuer om sex personer. Även observationer gjordes för att få en inblick i vad de har för matutbud i Kalifornien. Resan började i San Fransisco och första personen intervjuades, därefter intervjuades personer i Monterey, Santa Monica, Los Angeles och San Diego. För att kartlägga deras matval användes verktyget foodscapes. Foodscapes innefattar alla faktorer som kan påverka en människas val av mat. Tidigare forskning visar ett resultat att ekonomi, medvetenhet, kunskap, utbud, intresse och tillgänglighet är faktorer som påverkar en människas foodscapes, vilket även blev fokus för denna uppsats. Eftersom uppsatsen fokuserar på respondenters foodscapes har den en etnografisk prägling. Resultatet visade att det är många olika faktorer som påverkar en människas val av mat. De faktorerna som alla respondenter hade gemensamt var medvetenhet och intresset för mat. De olika faktorerna hade inte samma betydelse för respondenterna och därmed skiljde sig deras matval åt.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)