Sex- och samlevnadsundervisning i låg- och mellanstadiet : En studie om elva lärares tankar och arbetsmetoder inom sex och samlevnad

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Karlstads universitet/Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013)

Sammanfattning: Syftet med denna studie är att öka kunskapen om hur lärare på olika sätt tolkar uppdraget om att undervisa i sex och samlevnad och vilka skillnader som finns i den undervisningen på låg- och mellanstadiet. I studien användes en kvalitativ metod med semistrukturerade intervjuer där elva lärare intervjuades, tre på låg-stadiet, sju på mellanstadiet och en som var verksam inom både låg- och mel-lanstadiet, fördelade på åtta skolor. Resultatet visar att de motiveringar som lärarna betonade mest var att främja elevernas förståelse för sig själv och andra. När det gäller innehåll betonade lärarna främst respekt för sig själv och andra som den viktigaste kunskapen. Vidare framgick diskussion, reflektion och samtal som de vanligaste arbetsmetoderna vid undervisning av sex och sam-levnad. Det framgick att lågstadiet arbetar mer värdegrundsorienterat med fo-kus på normer och värderingar för att fungera i samhället. Detta skiljde sig från mellanstadiet som utöver värdegrundsorienterat arbete även fokuserade på praktiska och teoretiska kunskaper för att främja självständighet. Studien visar även att majoriteten av skolorna saknar en tydlig progression mellan stadierna och ingen av respondenterna har erbjudits kompetensutveckling inom kun-skapsområdet. En slutsats av studien är att kvaliteten på respondenternas sex- och samlevnadsundervisning framstod som god då de inte upplevde några av de hinder som påtalas i forskningslitteraturen, exempelvis genans kring kun-skapsområdet eller motsättningar från föräldrar. Dock påvisades det att under-visningen bedrivs i mindre utsträckning än vad lärarna önskar samt vad läro-plan och forskning förespråkar. En implikation från studien är att lärare behö-ver få mer stöd och kompetensutveckling för att ges bättre förutsättningar att bedriva god sex- och samlevnadsundervisning samt att eftersträva ett progress-ionstänk för att underlätta elevernas lärande inom kunskapsområdet.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)