Lågkolhydratkosters effekt på kognition hos obesa vuxna

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Sammanfattning: Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Lågkolhydratkosters effekt på kognition hos obesa vuxna Författare: Camilla Johansson och Rebecca Jönsson Handledare: Frode Slinde Examinator: Mette Axelsen Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2015-04-08 Bakgrund Diskussioner kring olika viktminskningsmetoder får ett allt större utrymme i media, då både förekomsten av övervikt och fetma ökar men även det generella intresset för hälsa. De ofta diskuterade lågkolhydratkosterna har länge använts vid behandling av epilepsi och där visats ge positiva resultat, vilket öppnar för teorier om att en lågkolhydratkost som påverkar hjärnans funktion således även skulle kunna ha effekt på kognitionen. Syfte Att undersöka hur kognitionen påverkas av en kost med mycket lågt kolhydratinnehåll hos obesa vuxna. Sökväg Pubmed, Scopus och snowballing. Sökord som användes i olika kombinationer var: low carbohydrate, atkins, carbohydrate-restricted, south beach, ketogenic, lchf, zone, cognition, obese och obesity. Urvalskriterier Enbart humana interventions- eller kohortstudier på engelska eller skandinaviska språk. Interventionstid >1 vecka med <40g kolhydrater/dag. Enbart vuxna 18-65 år. Studiepopulation obesa. Effektmåtten som inkluderades var arbetsminne och bearbetningshastighet. Datainsamling och analys Litteratursökningen genomfördes 2015-01-26. Titel och abstract lästes på samtliga sökträffar, artiklar utanför frågeställningen exkluderades. Kvalitetsgranskningen genomfördes både enskilt och gemensamt med hjälp av SBUs ”Mall för kvalitetsgranskning av randomiserade studier” . Det vetenskapliga underlaget för effektmåtten arbetsminne och bearbetningshastighet evidensgraderades med hjälp av ” kapitel 10 – evidensgradering” i SBUs handbok ”Utvärdering av metoder i hälso- och sjukvården. En handbok.” och ”Underlag för sammanvägd bedömning enligt GRADE” framtaget av Göteborgs Universitet. Resultat Fem interventionsstudier kvalitetsgranskades, varav två upptäcktes tillhöra samma studie, detta resulterade i att fyra studier fick omdömen baserat på risk för bias. Dessa omdömen översattes sedan till den studiekvalité som tilldelades respektive studie. Endast två av dem höll tillräckligt hög kvalité för att senare inkluderas i sammanvägningen vid evidensgradering av effektmåtten. Deltagarantalet för de två studier som sammanvägdes var 21 och 107 i respektive studie, och interventionstiden var 4 och 52 veckor. Slutsats Det finns otillräckligt (+) vetenskapligt underlag för att en lågkolhydratkost under 40 gram per dag inte påverkar det kognitiva arbetsminnet jämfört med kontrollgrupp hos obesa vuxna upp till 1 års tid. Det finns otillräckligt (+) vetenskapligt underlag för att en lågkolhydratkost under 40 gram per dag påverkar den kognitiva bearbetningshastigheten negativt jämfört med kontrollgrupp hos obesa vuxna upp till 1 års tid.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)