Riktlinjer för utformandet av sjävrättande digitala matematikuppgifter : Att utforma uppgifter så att gymnasieelever kan använda dem som verktyg för självbedömning

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från KTH/Skolan för teknikvetenskaplig kommunikation och lärande (ECE)

Författare: Ludwig Weingård De Marcenac; [2016]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Syftet med detta arbete är att tillhandahålla riktlinjer för hur självrättande digitala matematikuppgifter kan utformas så att elever i den svenska gymnasieskolan kan använda dem som verktyg för formativ självbedömning. Den första delen av arbetet försöker skapa en bild av vad Skolverket förväntar sig från studenter. Detta görs genom analys av nationella prov för att se vilka typer av uppgifter som förekommer och vilka egenskaper de påvisar. I textens andra del används resultaten från den första delen som mall för vad som förväntas av matematikuppgifter. Därefter presenteras riktlinjer som enligt det teoretiska ramverket bör producera uppgifter som reflekterar denna mall. 133 uppgifter från fyra nationella prov granskades; bland dessa observerades proceduruppgifter, problemlösningsuppgifter och utredande uppgifter med olika grader av öppenhet som producerade sex uppgiftskategorier. Diverse uppgiftsstrukturer rekommenderades; däribland "Single Numerical Constructed", "Matching", "Categorizing", "Assembling Proof", "Limited Figural Drawing", "Figural Constructed Response" och diverse variationer av flervalsuppgifter. Riktlinjer för formativ återkoppling bestod huvudsakligen av verifikation på uppgiftsnivå, felsökning på uppgiftsnivå samt ledtrådar på processnivå. Eftersom resultaten av detta arbete är så starkt bundna till Skolverkets kunskapssyn bör extra försiktighet råda om de används i en annan kontext.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)