En fallstudie om äldres uppfattningar om måltiden på ett äldreboende

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Sammanfattning: Vårt syfte med denna fallstudie har varit att undersöka hur några individer på ett äldreboende uppfattar måltiden utifrån FAMM. Fallstudien är uppbyggd på semistrukturella intervjuer och icke deltagande observationer. Urval: Det var totalt 10 medverkande som var i åldern 85-100 år. Alla medverkande bodde permanent på äldreboendet och var utvalda utifrån deras förmåga att kunna kommunicera då stor del av de boende hade utvecklat demens. Intervjuerna samt observationerna analyserades med en kvalitativ analysmetod. I resultatet framgick att måltiden är ett komplext ämne och de äldre hade svårt att uttrycka sin åsikt gällande den. Utifrån intervjuerna framgick att de äldre på detta specifika boende var nöjda med de flesta aspekterna gällande måltiden. De var nöjda med rummet där måltiden åts, personalens engagemang uppskattades och de var nöjda med maten som serverades. Det som var mindre bra var den oroligheten som finns på vissa avdelningar som påverkar deras matro. Detta kunde vi även se under observationerna. Vi noterade även att inredningen i matsalen inte har en röd tråd. Vår slutsats utifrån intervjuer samt observationer är att äldre har svårt att uttrycka sig om saker som kan uppfattas negativa samt att de boende saknade höga förväntningar på måltiden inom äldreomsorg.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)