Effekt av skördetidpunkt och tillsatsmedel påkvalitet och lagringsstabilitet hos majsensilagelagrat under olika tidsperioder

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från SLU/Dept. of Animal Environment and Health

Sammanfattning: SammanfattningMajsensilage blir allt vanligare i svenska foderstater och då är det viktigt att ha ett branäringsinnehåll och en god hygienisk kvalitet. Det kan uppnås genom att skörda vid rätttidpunkt samt att motverka värmegång i ensilaget efter öppning av silon med hjälp avtillsatsmedel vid skörd. Syftet med detta projekt var att studera effekt av mognadsstadium vidskörd och tillsatsmedel på näringsinnehåll, hygienisk kvalitet och lagringsstabilitet hosmajsensilage lagrat under olika tidsperioder.Under försöket skördades majsen vid tre olika mognadsstadier R4 degmognad (28 % ts), R5dentmognad (37 % ts) och R6 fysiologisk mognad (41 % ts) och lagrades i 28 respektive 110dagar. Vid ensilering av grönmassa, som lagrades i 28 dagar, tillsattes två ensileringsmedel,Kofasil Majs N (saltpreparat med natriumbenzoat och kaliumsorbat, 2 liter/ton grönmassa,Addcon Europe GmbH, Bonn, Tyskland) och ProMyr® XR680, (syrapreparat med myrsyra,propionsyra och formiat i lösning, 4 liter/ton grönmassa, Perstorp AB, Perstorp, Sverige),vilka jämfördes med en obehandlad kontroll. Vid 110 dagars lagring provades ytterligare etttillsatsmedel, Kofasil Life ”M” (bakteriepreparat med heterofermentativa mjölksyrabakterienLactobacillus buchneri, 1'105cfu/g grönmassa, Addcon Europe, GmbH, Bonn, Tyskland).Tillsatsmedlens doseringar är rekommenderade doser från tillverkarna. När silorna öppnadestogs diverse olika prover för att kontrollera ensilagets kvalitet. Dessutom gjordes det ettlagringsstabilitetstest på majsensilaget under 14 dagar. Försöksuppläggningen var ettfullständigt randomiserat försök med fyra upprepningar (1,7-liters silor) per behandling.Resultat från projektet visade att ensilagen hade en låg halt av jästsvampar men att halternavar något förhöjda i kontrollensilaget och i några av ensilagen behandlade medbakteriepreparatet. Det fanns en obefintlig halt av mögelsvampar (< log 2cfu/g) i ensilagen.Resultat från fermentationsanalyserna visade på att det inte behövdes något tillsatsmedel föratt få en effektiv förjäsning som resulterar i ett ensilage av god kvalitet. Grönmassaprovernavisade på en god näringsmässig kvalitet som i sin tur gav en god grund för en lyckadensilering. Därför hade ensilagen generellt en god kvalitet och ett bra näringsinnehåll oavsettlagringstid. Däremot visade resultat från lagringsstabilitetstesten att majsensilage har behovav tillsatsmedel för att förhindra eller minska risken för värmeutveckling i ensilaget efteröppning av silon. Samtliga obehandlade ensilage tog värme oavsett skördetidpunkt redan vid5 dagars luftning eller något senare. Under praktiska förhållanden på gårdar, då vi inte har enkontrollerad miljö som vid lagringsstabilitetstesten, utan istället kan ha stigandeutetemperaturer på våren-sommaren, ej rengjorda ytor omkring och i silon, för låguttagshastighet samt otillfredsställande packning och täckning av silon, minskar tiden innanensilaget tar värme. Saltpreparatet Kofasil Majs N var den behandling som bäst klarade atthålla en stadig temperatur i ensilaget oftast under hela luftningstiden på 2 veckor. Ensilagebehandlat med Kofasil Life ”M” (heterofermentativa mjölksyrabakterier) lyckades hålla neretemperaturen vid luftning av ensilaget vid två av de tre skördetidpunkterna. Ensilagebehandlat med syrapreparatet ProMyr® XR680 förbättrade också lagringsstabiliteten iensilaget jämfört med det obehandlade ensilaget vid två av de tre skördetidpunkterna för varjelagringstid. De kemiska tillsatsmedlen motverkade en minskning av ensilagets smältbarhetunder luftning.Majsensilaget hade ett varierat näringsinnehåll vid de olika skördetidpunkterna. Ts-halten ochstärkelsehalten ökade med senare mognad hos växten medan sockerhalten minskade.Ensilagets hygieniska kvalitet var god vid samtliga tre skördetidpunkter, troligen beroende påen jämn packning av grönmassan i silorna vid ensilering.Vi kan utifrån resultaten konkludera att skörd vid dentmognad ger det mest lagringsstabilaensilaget generellt sett. Dessutom behövs tillsatsmedel användas vid ensilering av majs för attförhindra värmeutveckling i ensilaget efter att silon har öppnats, speciellt vid uttag ur silon påvåren och sommaren. Kofasil Majs N är det tillsatsmedel som är mest effektivt i dettaavseende.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)