Kvinnlig offside : En kvalitativ diskursanalys kring hur kvinnor porträtteras inom ishockey i svensk kvällspress.

Detta är en Kandidat-uppsats från Luleå/Institutionen för konst, kommunikation och lärande

Sammanfattning: I denna studie ska vi studera hur kvinnor inom ishockeyns porträtteras. Syftet är att ta reda på hur kvinnor gestaltas inom ishockeyn där det råder en stark manlig hegemoni. Inom såväl idrotten som på sportredaktionerna där det skrivs om just ishockey (Fink, 2014).
Studien har utgått utifrån Norman Fairclough tolkning av diskursbegreppet som innefattar ett teoretiskt avsnitt så väl som ett praktiskt tillvägagångssätt som går under benämningen CDA, kritisk diskursanalys.
Med hjälp av diskursanalysen, lingvistiska verktyg och journalistiska utgångspunkter har studien undersökt vilka sociala strukturer skapar den bild som finns av kvinnlig ishockey. Studien tittar även hur på den kvinnliga diskursen inom ishockeyn förhåller sig gentemot den manliga diskursen. Genom att genomföra en kvalitativ närläsning och analys av texten kommer vi att studera vilka ord och uttryck som används för att beskriva kvinnlig ishockey i kvällspressen.
Vid analysen av materialet fann studien mönster som sedan kategoriserades i analysdelen i form av teman. Dessa teman kom studien fram till efter att sett dessa mönster i form av ord och meningar i de analyserade texterna.
Resultatet visar att ishockey för kvinnor ofta i kvällspressens texter beskrivs som en sekundär variant av ishockey för män och att det är en manlig hegemoni som styr rapportering kring ishockey för kvinnor och att kvinnor ofta tillskrivs kön som etablerar den manliga diskursen inom sport.

  KLICKA HÄR FÖR ATT SE UPPSATSEN I FULLTEXT. (PDF-format)