Studenters inställning till och inköpsmotiv för ekologiska livsmedel : Kvantitativ undersökning bland studenter på Uppsala universitet

Detta är en Kandidat-uppsats från Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Amanda Grave Jah; Anna Olsson; [2014]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Bakgrund: Många har en positiv inställning till ekologiska livsmedel men det avspeglas inte i inköpsfrekvensen av ekologiska livsmedel, utan andra inköpskriterium är viktigare för konsumenterna. Då utbudet på den ekologiska livsmedelsmarknaden ökar för varje år och för att marknaden ska kunna fortsätta växa med framgång är det viktigt för marknadens aktörer att veta vilka konsumenter som köper vad och varför när det kommer till ekologiska livsmedel. Syfte: Syftet är att undersöka i vilken utsträckning studenter köper ekologiska livsmedel. Uppsatsen ämnar även undersöka studenters inställning till och inköpsmotiv för ekologiska livsmedel. Metod: En enkätundersökning genomfördes bland studenter på Uppsala universitet. Totalt deltog 126 studenter i undersökningen. Resultat: Viktigaste inköpskriterierna för livsmedel är att det ser fräscht ut, är producerat i Sverige, har god smak och har lågt pris. Ekologiskt producerat är inte det viktigaste inköpskriteriet för något livsmedel. Det är 55 procent som tycker det är viktigt eller mycket viktigt att köpa ekologiska livsmedel, 12 procent tycker det är oviktigt eller mycket oviktigt. Tydligaste inköpsmotivet till att köpa ekologiska livsmedel är miljön med 82 procent och 93 procent har köpt ett ekologiskt livsmedel de senaste tre månaderna. Slutsats: Studenterna har en positiv inställning till ekologiska livsmedel och den återspeglas i inköpsfrekvensen av mjölk och banan där inköpsfrekvensen är högst men inte i inköpsfrekvensen av kött, kaffe och pasta där inköpsfrekvensen är lägst. Ekologiskt producerat är inte det viktigaste inköpskriteriet utan hamnar i genomsnitt på en tredjeplats. Att värna om miljön är det största inköpsmotivet till att köpa ekologiska livsmedel.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)