Påverkar kaffekonsumtion risken för stroke?

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Författare: Jenny Käll; [2013-03-08]

Nyckelord: kaffekonsumtion; stroke;

Sammanfattning: Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Påverkar kaffekonsumtion risken för stroke? Författare: Jenny Käll Handledare: Heléne Bertéus Forslund Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp Datum: 2012-05-22 ___________________________________________________________________________ Bakgrund: Den utbredda konsumtionen av kaffe världen över gör denna dryck intressant att studera ur ett folkhälsoperspektiv. Även små hälsoeffekter kan vara av betydelse för hela populationen. Strokepatienter kräver flest antal vårddagar på sjukhus och sjukhem än någon annan somatisk sjukdomsgrupp. Riskfaktorer för utveckling av stroke är bland annat rökning, högt alkoholintag, hypertension och diabetes. Kaffekonsumtion skulle kunna påverka incidens av stroke bland annat genom dess innehåll av antioxidanter och påverkan på insulinkänsligheten. Syfte: Att kartlägga sambandet mellan kaffekonsumtion och risken för stroke. Sökväg: Databaserna PubMed, Scopus och Cochrane användes för litteraturundersökning. Sökorden var (coffee AND stroke) AND (risk OR incidence) och “coffee” AND “stroke”. Urvalskriterier: Svenska/engelska humanstudier på vuxna med RCT- eller kohortdesign inkluderades. Exklusionskriterier var fall-kontrollstudier, studier undersökande sambandet mellan kaffekonsumtion efter insjuknande i stroke, studier endast tillgängliga vid beställning, studier med studiepopulation bestående av en viss riskgrupp för stroke och studier med syfte att studera koffeinets påverkan på risken för stroke. Datainsamling och analys: Artiklar samlades in efter urvalskriterierna. För kvalitetgranskning lästes fulltext av de utvalda artiklarna. SBUs ’Granskningsmall för kohortstudier med kontrollgrupp’ användes som hjälp för gradering av studierna och för evidenssummering användes Göteborgs Universitets ’Sammanfattande Evidensformulär’ baserat på GRADE. Resultat: Sju prospektiva kohortstudier uppfyllde urvalskriterierna. Två studier utförda på kvinnor tyder på att kaffekonsumtion måttligt minskar risken för stroke jämfört med ingen konsumtion och en studie fann samma samband hos män. Störst minskad risk sågs vid konsumtion av 2-4 koppar kaffe per dag. Fyra av de sju studierna visade inget samband mellan kaffekonsumtion och risk för stroke. Slutsats: En viss minskad risk att drabbas av stroke förekommer vid en konsumtion av kaffe jämfört med ingen kaffekonsumtion. Evidensstyrkan är låg till mycket låg och sambandet sågs framför allt hos kvinnor.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)