Energi- och näringsintag samt livsmedelsval hos HIV-positiva samt HIV-negativa kenyanska gravida kvinnor : En studie utförd på Kinondo Kwetu Clinic, Kenya

Detta är en Kandidat-uppsats från Institutionen för kostvetenskap

Författare: Samira Mobarke; Sophie Rosvall; [2013]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Bakgrund: Studier på energi- och näringsintag hos gravida kvinnor har tidigare utförts i Kenya i vilka det framkom ett otillräckligt intag av makro- samt mikronutrienter. Graviditet medför ett ökat behov av energi såväl som näringsämnen. Afrika är den kontinent med störst förekomst av HIV, där främst fertila kvinnor drabbas. Malnutrition påverkar utvecklingen av HIV genom att försvaga immunsystemet, öka infektionskänsligheten samt påskynda progressionen av HIV till AIDS. Obstetriska och neonatala faktorer hos malnutrierade kvinnor påverkas dessutom ytterligare vid förekomst av HIV. Syfte: Syftet med studien var att undersöka och jämföra energi- och näringsintag samt livsmedelsval hos HIV- positiva samt HIV- negativa gravida kvinnor på Kinondo Kwetu Clinic, Kenya. Metod: 35 stycken HIV- positiva samt 35 stycken HIV-negativa gravida kvinnor ingick i studien. Energi- och näringsintag samt livsmedelsfrekvens undersöktes med hjälp av 24-timmarsintervjuer samt FFQ. Data behandlades i Excel samt Dietist XP och analyserades med hjälp av oberoende t-test samt Pearsons korrelationsanalys. Resultat: En signifikant skillnad påvisades mellan gruppernas vikt (p= 0,00008) och intag av energi (p= 0,003). Intaget av majoriteten av mikronutrienterna var i de båda grupperna lägre än RDI. Data från frekvensformulären visade bland annat att merparten av respondenterna dagligen konsumerade majs, gröna grönsaker, frukt, mjölk, vegetabiliska oljor samt socker. Majoriteten i de båda grupperna angav att de aldrig konsumerade animaliska fetter, durra samt arrowrot. Ett mycket svagt positivt samband påvisades mellan variablerna ”antal utbildningsår” samt ”energiintag” för de HIV- positiva respondenterna (r= 0,014). Ett något starkare positivt samband för de HIV-negativa respondenterna (r= 0,121) konstaterades. Slutsats: Det finns ett behov av kunskap kring kost och näring i syftet att öka konsumtionen av en varierad diet anpassad till livsmedel samt resurser tillgängliga i Kenya vid graviditet. Föreslagna förbättringsåtgärder för gravida kvinnor i Kinondo är en mängdökning av prisvärda kolhydrater, berikning med vegetabiliska fetter samt ett ökat intag av fisk och ägg.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)