Yerba maté - en hälsodryck

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

Författare: Silvia Stålhös; [2018]

Nyckelord: polyfenoler; antioxidanteffekt; saponiner; xantiner;

Sammanfattning: Yerba maté är en dryck som förekommer mycket i Sydamerika, framförallt i Argentina, där den årliga genomsnittskonsumtionen ligger på 6,24 kg torrvikt per person, och den anses vara landets nationaldryck. Yerba maté består av blad från Ilex paraguariensis och är en växt som ursprungligen blev upptäckt av Guaraní-indianerna från Paraguay, Brasilien och Argentina. De använde växten till att producera drycken. Traditionellt sett dricks yerba maté i en kalebass tillsammans med metallsugröret bombilla. Likt kaffe innehåller yerba maté också koffein, som står för den uppiggande effekten. Den är även rik på bioaktiva ämnen, t.ex. polyfenoler, vilket kan ha en motverkande effekt till olika sjukdomar. Yerba maté har visat sig ha många olika egenskaper som bidrar till bättre hälsa, vilket har gjort att fler forskare har blivit intresserad av den. Detta arbete kommer att ha ett särskilt fokus på yerba matés viktigaste kemiska substanser, som på ett eller annat sätt kan bidra till en bättre hälsa hos människan.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)