Beskyddande pojkar och sårbara flickor, eller? : En genus- och jämställdhetsanalys av två femårsavdelningars barnlitteratur.

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Linnéuniversitetet/Institutionen för didaktik och lärares praktik (DLP)

Sammanfattning: Studiens syfte är att bidra med kunskap kring hur genus och jämställdhet framträder i den barnlitteratur som erbjuds i förskolan. Studien undersöker därför hur representationen samt porträtteringen av kvinnliga respektive manliga huvudkaraktärer ser ut i de böcker som erbjuds barnen på två svenska förskolors femårsavdelningar. Undersökningsinstrumentet som används är en genus- och jämställdhetsanalys som appliceras på böckerna där huvudkaraktärernas kön, utseende samt egenskaper studeras. Resultatet som framkommer visar att en övervägande del av huvudkaraktärerna i de böcker som undersöks är manliga. Resultatet visar också att en övervägande del av huvudkaraktärerna följer könsnormen när det kommer till utseende medan en stor andel av huvudkaraktärer bryter könsnormen vad gäller egenskaper. Vidare framkommer att kvinnliga huvudkaraktärer oftare utmanar den stereotypa könsnormen än vad manliga huvudkaraktärer gör. Förhoppningen är att studien ska kunna bidra till att pedagoger i förskolan får insyn i hur genus kan framträda i barnlitteruren samt att det analysverktyg som används i studien ska kunna användas av pedagoger för att granska den egna förskolans böcker. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)