Inagringsteknikens påverkan inom skalkvalitet för matpotatis : en pilotstudie

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

Sammanfattning: Inledning Lagring av potatis spelar stor roll för att kunna säkra en konstant försörjning av potatis även under delar av året då odling inte är möjlig. Valen av lagringssystem utgörs av två huvudgrupper med flera underkategorier. Lagringsperiodens längd kan ha stor påverkan på vilket slags system man väljer att använda sig av och hur man går tillväga för att hålla potatisen vid rätt temperatur. Faktorerna som påverkar potatisens kvalitet är många och inte enbart koncentrerade till odlingen. I litteraturgenomgången hittar vi ett antal sjukdomar som kan påverka skalkvalitén samt några ”blinda fläckar” i analyserna av potatisen som ligger till grund för klassningen. Många producenter upplever ett ökat problem med att uppnå kvalitetskraven för matpotatis som i sin tur leder till att mängden kasserad potatis ökar. Detta väcker frågan om lagringstekniken kan ha en påverkan av skalkvalitén. Vårt arbete syftar till att undersöka om olika lagringssystem kan ha en större eller mindre inverkan på skalkvalitén under lagringsperioden. Vi vill även undersöka om sårläkningsperioden innan inlagringen av potatis har någon inverkan på lagringsdugligheten och kvalitén hos potatisen. Vi har valt att använda oss av tre olika system nämligen uteluftstkylning, våtkylning och artificiell kylning. Uteluftkylning använder sig bara av friskluft för att kyla. Våtkylning använder sig av evaporativ kylning för att kyla luften och den artificiella kylningen använder sig av en vanlig kylmaskin för att skapa kyla. I alla tre kylsystemen placerades sex olika prover. Tre av dessa provsäckar placerade direkt in i lagret efter att sorteringen gjorts. Resterande tre provsäckar genomgick en sårläkningsperiod innan inlagringen. Provsäckarna skickades för analys vid tre olika tillfällen därav tre provsäckar i varje led. Resultat, diskussion och slutsats Ingen signifikant skillnad mellan lagringssystemens påverkan på potatisens kvalité kunde påvisas. Det fanns en antydan till skillnad mellan systemen i inledningsfasen av lagringen, men skillnaden minskar sedan över tiden. Sårläkningsbehandlingen tycks inte kunna minska kvalitetsproblemen. Valet av system kan vara viktigt beroende på hur lång lagringsperiod man har och vilka kvalitetsproblem man har och som man vill råda bot på. - I studien fanns ingen statistisk signifikant skillnad mellan de olika lagringssystemen. - Sårläkning visade sig inte ge någon minskning av potatisen skador

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)