Kvinnors rösträtt 1919 i två lokala tidningar i Örebro med olika politiska perspektiv : (Örebro Kuriren och Örebro dagblad)

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Örebro universitet/Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap

Författare: Afshin Tabrizi; [2022]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Kvinnor fick medborgarskap och rösträtt i Sverige 1919, men deras medborgarskap var i praktiken inte lik männens medborgarskap. De hade inte samma rättigheter och tillgångar som män hade i alla politiska arenor i början av 1900 – talet. Syftet med detta arbete är att ta reda på hur två lokala tidningar i Örebro, det vill säga Örebro dagblad och Örebro Kuriren med olika politiska inriktningar skildrade kvinnors medborgarskap och rösträtt direkt efter införandet av rösträtten. Studien utgår ifrån följande fråga: vilka likheter och skillnader finns det mellan de två lokala Örebrotidningarnas budskap beträffande kvinnors rösträtt, medborgarskap och jämlikhet mellan kvinnor och män? Mellan januari och maj 1919 publicerades sammanlagt 17 artiklar om kvinnors rösträtt i båda tidningarna. Genom kvalitativa metoder och utifrån studiens teoretiska aspekter om särats – och likhetsfeminism har tidningarnas artiklar analyserats. Resultatet visar att kvinnors rösträtt och medborgarskap beskrevs på olika sätt i tidningarna. Detta berodde sannolikt på tidningarnas olika politiska inriktningar. Medborgarskap och jämlikhetsidéer utgick ifrån ideologiernas uppfattning och tolkning om kvinnors roll i samhället. Tidningen Örebro dagblad som hade högerkonservativ inriktning presenterade jämlikhetsidéer utifrån lika värde, det vill säga att kvinnor och män hade olika ansvar och lika värde och därmed kompletterade varandra i samhället. Örebro Kuriren med socialdemokratisk inriktning presenterade jämlikhetsidéer utifrån lika rättigheter och möjligheter i alla arenor för kvinnor, som ett sätt att delta och påverka framtida samhället. Medborgarskapsidéer och rösträtt för kvinnor tillämpades som ett verktyg i tidningarna för att nå olika mål. Moderaterna nyttjade medborgarskap och rösträtten som ett verktyg för att inte förlora makten i den politiska kampen mot Socialdemokraterna. Socialdemokraterna nyttjade medborgarskap och rösträtt som ett verktyg för att nå flera olika mål såsom rätten att vara aktiv deltagare i politiska frågor och rätten att bygga framtida samhället. Man kan anta att skildring av Moderaternas och Socialdemokraternas olika föreställningar om medborgarskap och jämlikhetsidéer i tidningarnas publikationer skapade samma gamla underlägsna bild av kvinnans medborgarskap i samhället som fanns innan införandet av rösträtten.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)