Barns acceptans,preferens och upplevelseav kex i förhållande tillgrad av neofobi : Tillämpning av The Italian Child Food Neophobia Scale i Sverige

Detta är en Kandidat-uppsats från Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Hanna Frommelin; Emma Rosendahl; [2018]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Näringsrik och hälsosam mat har en stor inverkan på hälsan och är en viktig faktor tidigt i människans liv då grunden för matvanor läggs. Inom ämnet är det intressant att studera barns matpreferenser samt studera barn som är kräsna med maten och rädda för att prova på ny mat. Syftet med denna studie är att undersöka barns acceptans, preferens och upplevelse av kex irelation till matrelaterad neofobi samt att för första gången tillämpa en översatt version av den italienska skalan för matrelaterad neofobi hos barn, Italian Child Food Neophobia Scale (ICFNS), i Sverige. I studien har 119 barn studerats. De besvarade neofobienkäten med åtta frågor om deras attityd till ny mat. Barnen fick provsmaka åtta olika sorters kex och angav hur mycket de tyckte om kexen samt vilket som var deras favoritkex. Till sist fick de även göra ett beskrivande test med hjälp av en Check-All-That-Apply lista med ord som skulle beskriva kexen de smakade samt ange vilka av orden som beskrev det godaste fantasikexet de kunde komma på. Resultaten visade att det fanns vissa skillnader i barns val av favoritkex samt barnens beskrivning av sitt ideala fantasikex då barnen var uppdelade i två grupper, neofoba och neofila. Bland annat verkade neofoba föredra mjuka kex medan neofila gillade knapriga kex men de flesta barn föredrog kex med choklad. Översättningen av den italienska skalan för matrelaterad neofobi hos barn fungerade väl i användning hos 10–11 åriga svenska barn.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)