Att fånga det upplevda : Fenomenologiska perspektiv på måltidsupplevelsen

Detta är en Magister-uppsats från Örebro universitet/Restaurang- och hotellhögskolan

Författare: Daniel Collin; [2016]

Nyckelord: fenomenologi; smak; upplevelse; vin; filosofi; estetik; praktik;

Sammanfattning: Människan står i kontakt med omvärlden genom sina sinnen. När vi möter vår omgivning, smakar på saker, rör vid saker eller blir berörd av saker, sker det i form av upplevelser. Världen sådan den ter sig för oss består av ett samspel mellan oss själva och vår omgivning, och det meningsfulla skapas i de relationer som byggs däremellan. Sådan är definitionen på den fenomenologiska världsbilden. Denna uppsats undersöker hur ett fenomenologiskt perspektiv kan berika ämnet måltidskunskap, genom dess förmåga att förena annars svårförenade uttryckssätt och kunskapsformer. Uppsatsen har studerat den mänskliga smakupplevelsen av vin, och studien har arbetat med en narrativ metod: författande av inre monolog. Detta är en typ av fenomenologisk text, med kraft att fånga mönster i de associativa tankeströmmar vi upplever vid vinprovning. Dessa litterära texter har innehållsanalyserats utifrån teorier om medvetandet som process. Studien är huvudsakligen autoetnografisk. Det kan visas att smakupplevelsen till väsentlig del är en föränderlig process, att den är beroende av såväl subjektivitet som objektivitet och omgivningsfaktorer, och att upplevelsen är en växelverkan mellan dessa faktorer. Smaken kan aldrig mätas fullständigt, och beror till väsentlig del på implicita kunskapsformer. Denna uppsats kan ses som en förstudie i metodutveckling och som ämnesutveckling, genom att de perspektiv som lyfts fram kan komma till användning dels teoretiskt men också praktiskt vid exempelvis undervisning i vinutbildning

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)