”Klackskor, kan män ha det? -Ja, så länge de passar” : En kvalitativ undersökning om hur lågstadielärare arbetar med genus i samband med högläsning av skönlitteratur inom ämnet svenska.

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Uppsala universitet/Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier

Sammanfattning: Studien bygger på en kvalitativ undersökning bestående av fyra semistrukturerande intervjuer där syftet är att undersöka hur lågstadielärare arbetar med genus i samband med högläsning. Frågeställningarna som studien bygger på är, ”hur resonerar lågstadielärare kring genus i val av högläsningsbok?”, ”hur beskriver lågstadielärare deras arbete med genus i samband med högläsning av skönlitteratur?” och ”hur upplever lågstadielärares att ramfaktorer påverkar deras arbetssätt gällande skönlitteratur och genus? Intervjuerna utgick från en framtagen intervjuguide för att säkerställa att relevant information diskuterades. Intervjuerna spelades in och transkriberades för att sedan kunna angripas utifrån en tematisk analys. Utifrån den tematiska analysen kunde tre olika teman tas fram, de olika teman är ”högläsningens påverkan på eleverna”, ”problematiska ord och dilemman” och ”ramfaktorers påverkan”. Temana analyserades sedan med utgångspunkt i Judith Langers teori om litterära föreställningsvärldar, Yvonne Hirdmans genussystem samt ramfaktorteorin. I diskussionen framgår det att lärarna väljer böcker där genusfrågan utmanas eftersom de vill skapa diskussioner samt synliggöra de könsmönster som råder i samhället. Hur lärarna väljer att arbeta med begrepp och problematiska ord skiljer sig mellan de olika lärarna. En likhet mellan lärarna är att de vill få i gång diskussioner där eleverna får möjlighet till att reflektera över det lästa. Alla lärare delade uppfattningen om att olika ramfaktorer påverkar deras arbete gällande skönlitteratur och genus. Lärarna menar på att tid, tillgång till bibliotek, samhällets normer samt elevernas identiteter är fyra faktorer som påverkar deras arbete. Utifrån den tematiska analysen har vi kunnat dra slutsatsen om att lärarna använder sig av högläsning för att arbeta normöverskridande och där de använder litteraturen till hjälp för att lyfta problematiska ord, dilemman och diskutera de normer som samhället genomsyras av.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)