Matsvinn i butik - hur påverkar livsmedelslagstiftningen?

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Dept. of Food Science

Sammanfattning: Stora mängder livsmedel kastas i onödan och det sker i flera led i distributionsked-jan. Från primärproduktion till slutkonsument slängs mat av olika anledningar. Det är i hemmet mest mat kastats men även i tidigare led kastas betydliga mängder. I den här studien undersöktes om det finns lagliga hinder som gör att mat kastas i butik eller om det är livsmedelsbranschens riktlinjer och rutiner som orsakar svinn. Studien bestod av litteraturstudier samt intervjuer med två livsmedelsinspektörer och miljöansvarig respektive färskvaruchef från två olika butiker i Uppsala. Ytterli-gare undersöktes inspektörernas och de anställdas perspektiv på problemet och om de anser att lagen bidrar till matsvinn. Branschriktlinjerna var i många fall upprättade striktare än vad lagen kräver. Sälj-barhet prioriterades framförallt, därför kastades t.ex. mat som passerat bäst före-datum trots att det inte är ett krav av lagen. Utöver det fanns det motsättningar i butikerna som gjorde att de inte kunde hantera svinnet på ett ultimat sätt, exempel-vis att de hade rutin på att kasta varmhållna produkter efter en viss tidpunkt eller sortera bort grönsaker med fläckar på. Märkningslagstiftningen var i vissa fall be-gränsande. Färdigförpackade produkter som hölls i värmeskåp fick märkas endast en dag fram i tiden medan oförpackade produkter kunde märkas med fem dagar fram i tiden om de kyldes först. Samma produkt med olika lång hållbarhetsmärk-ning som kan bidra till att butiker och konsumenter kastar varan i onödan. Märk-ning med bäst före-datum verkade också bidra till att mat kastades i onödan, då främst i hemmet. Märkningen är ett krav av lagen och bidrar på grund av okunnig-het av konsument till att mat kastas. Att hantera det svinn som uppstår är en viktig del i att minska de utsläpp som uppstår i livsmedelsindustrin. Lagstiftning om att animaliskt avfall måste sorteras och upphettas innan det kan ges som foder till pro-duktionsdjur har satt stopp för den möjligheten. I teorin går det fortfarande att an-vända svinn till foder men praktiska och ekonomiska hinder kommer i vägen. Base-rat på dessa fynd fann studien att lagstiftningen ibland får konsekvensen att mat svinnas. Men det finns inga direkta hinder och därför har studien inte funnit belägg för att lagstiftningen bidrar till att mat kastas i onödan.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)