Minska matsvinnet i skolan : Ett pilotprojekt på tre grundskolor i Ljusdals kommun

Detta är en Kandidat-uppsats från Högskolan i Gävle/Avdelningen för byggnadsteknik, energisystem och miljövetenskap

Sammanfattning: Författaren (Enver Pekin) har valt att fördjupa sig i ämnet matsvinn och mer specifikt har arbetet varit riktad mot matsvinn på grundskolor.  Matavfall är avfall som oundvikligt uppstår och kan vara fiskben, kaffesump och äggskal. Matsvinn är den del av matavfallet som hade kunnat användas om det omhändertagit på ett annorlundasätt. Både matavfall och matsvinn uppstår i samtliga led i livsmedelkedjan och påverkar miljön på ett negativt sätt. Livsmedelsproduktion påverkar miljön genom bland annat växthusgaser och övergödande ämnen som kväve och fosfor.  Det finns uppskattningar om att en tredjedel av all den mat som årligen produceras kastas. Detta bidrar till att miljön påverkas på ett sätt som är onödigt och kan även ses som ett ohållbart sätt att hushålla med viktiga naturresurser som färsk vatten och naturmarker. I de svenska skolköken bedöms att 50 000 ton mat årligen kastas och att hälften av detta utgörs av matsvinn. Syftet med denna studie har varit att undersöka hur informationskampanjer påverkar beteende hos skolelever. För att svara på syftet har det designats och utförts ett experiment på tre utvalda skolor på Ljusdals kommun. Målet har varit att få eleverna att kasta mindre mat. Tidigare studier har visat att det finns möjlighet att minska matsvinnet i skolor med upp till 20 %.  Resultatet av denna studie visade att tallrikssvinnet på ena skolan reducerades med 29 % och bekräftar tidigare studier om att informationskampanjer eventuellt kan användas som en åtgärd för att påverka beteende. Hur informationskampanjen är designad kan tänkas ha en betydelse för resultatet.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)