Kostvanor hos överviktiga och feta ungdomar i Uppsala

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Dept. of Food Science

Sammanfattning: Övervikt och fetma är ett allt större problem i världen och idag dör en större andel människor till följd av för hög vikt jämfört med för låg vikt. Med ökande vikt ökar även problem med sämre folkhälsa samt kostnader för samhället blir högre. Syftet med den här studien var att utifrån en enkät om kost, hälsa och levnadsvanor framtagen av överviktsenheten för barn och ungdomar på Akademiska sjukhuset i Uppsala se hur ungdomar i åldersgruppen 13-18 år inskrivna på sjukhusenheten upplever sin relation till mat, matvanor samt sina kostmönster. Enkäten är framtagen för att vara ett stöd för ungdomarna och sjukvårdspersonalen inför ett förstagångsbesök eller ett årsuppföljande besök samt att finnas tillgänglig för forskning. Alla som behandlas på överviktskliniken för barn och ungdomar ombeds att svara på frågorna i enkäten och tillsammans med deras målsmän godkänna huruvida informationen får användas vidare i forskningssyfte. Antalet deltagare i den här studien om matvanor, relation till mat och kostmönster var 25 flickor och 47 pojkar. Resultatet av studien visade att alla ungdomarna hade en hög kroppsvikt relaterat till kroppslängd anpassat till deras ålder (så kallat ISO-BMI) och att majoriteten klassades som feta. Livsmedelsvalen ungdomarna gör visade inga stora skillnader mellan könen och intaget av frukt och grönsaker var lågt för majoriteten av ungdomarna. Pojkarna upplevde i högre utsträckning att de åt mer mat jämfört med jämnåriga, medan flickorna generellt upplevde att de åt lika mycket som jämnåriga. Antalet flickor som upplevde problem med deras relation till mat eller med situationer kopplade till mat var något högre procentuellt jämfört med medelvärdet hos pojkarna. Ungdomarnas svar tyder på att mål på eftermiddagen/kvällen äts i något högre utsträckning än mål på morgonen/förmiddagen. Föräldrar var i större utsträckning sällskap vid middagsmålet jämfört med frukostmålet där en låg andel gemensamma måltider uppvisades. Slutsatsen är att det finns en viss skillnad sett till medelvärdet av svaren på enkäten mellan könen hos överviktiga eller feta ungdomar och deras matvanor eller kostmönster.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)