Genus och jämställdhet, en svår fråga? : En kvalitativ studie om pedagogers resonemang om genus och jämställdhet iförskolan

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Malmö universitet/Institutionen för barndom, utbildning och samhälle (BUS)

Författare: Louise Frank; Nadja Amini; [2022]

Nyckelord: Förskola; genus; jämställdhet; makt; normer; pedagog;

Sammanfattning: Syftet med denna studie var att undersöka pedagogers resonemang om begreppen genus och jämställdhet, samt hur pedagoger upplever arbetet med genus och jämställdhet. Inspirationen väcktes ur våra tidigare erfarenheter om hur normer och könsstereotyper fortlöper, där en granskningsrapport av Skolinspektionen visade att jämställdhetsarbetet brister i förskolan. Studien tar avstamp i Judith Butlers performativitetsteori och Michel Foucault diskursbegrepp om makt där det genom en kvalitativ metod utfördes semistrukturerade intervjuer med åtta pedagoger. Empirin samlades in med hjälp av ljudupptagning där det sedan gjordes en tematisk analys. Denna metod gav en mättnad där resultat och slutsatser till problemområdet och syftet kunde urskiljas. Ett oväntat resultat framkom där majoriteten av pedagogerna uttrycker hur det är lättare att arbeta genusmedvetet med yngre barn och hur frågor gällande genus och jämställdhet är svåra att besvara. Det huvudsakliga resultatet visar på att genus och jämställdhetsperspektivet ligger i förhållningssättet hos pedagoger och att innebörden är hur alla barn ska behandlas lika oavsett könstillhörighet. Studiens slutsats blir därmed att arbetet med genus och jämställdhet bör få ta större plats i förskolan. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)