Närproducerat - ett begrepp i den redan komplexa grytan : En kvalitativ studie om åtta kommuners uppfattning gällande definition av begreppet närproducerat

Detta är en M1-uppsats från Institutionen för kostvetenskap

Författare: Lisa Eriksson; Mikaela Forsgren; [2013]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Bakgrund: Idag finns ett ökat allmänt intresse för närproducerat, både hos konsumenter och hos kommuner. Någon rikstäckande definition på begreppet finns däremot inte. Istället förknippas närproducerat ofta med andra närliggande begrepp såsom lokalproducerat, regionalt och småskalig odling. Att få in närproducerat i offentliga upphandlingar är dessutom svårt då det enligt lag inte är tillåtet att specifikt efterfråga begreppet vid upphandling. Syfte: Att undersöka vad personer involverade i kommuners livsmedelsupphandlingar har för definition av begreppet närproducerat och hur detta begrepp kan få betydelse då kommuner genomför upphandlingar. Metod: Kvalitativ studie med hjälp av semistrukturerade telefonintervjuer med åtta kommuner från olika delar av Sverige. Intervjuerna transkriberades och analyserades baserat på delar av grounded theory. Huvudresultat: Av studiens åtta kommuner är det idag en som uttryckligen har tagit fram en definition för närproducerat som de arbetar utifrån. En rikstäckande definition kompliceras av de olika geografiska förutsättningar som finns i landet samt en varierad syn på vad närproducerat är. Att se nyttan med en rikstäckande definition försvåras av att lagen om offentlig upphandling inte tillåter att närproducerat efterfrågas i upphandlingar. Slutsats: Begreppet närproducerat är komplext. Nytta av en rikstäckande definition kan ses om den är nyanserad och flexibel nog att anpassas efter Sveriges naturgivna begränsningar. För att mer ingående studera problematiken kring definitionen av närproducerat skulle mer tid och resurser behövas.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)