Har Covid-19 påverkat revisionsarbetet för restaurangbranschen? : En kvalitativ studie om revisionsarbete under Covid pandemin

Detta är en Kandidat-uppsats från Högskolan i Gävle/Företagsekonomi

Sammanfattning:  I slutet av 2019 slog COVID-19 ut och världen gick in i en pandemi. Detta har påverkat många branscher, inklusive restaurangbranschen och revisionsbranschen. Studiens syfte är att undersöka hur arbetsgången hos revisorer inom resturanbranschen har påverkats av pandemin. Intervjuerna har skett anonymt och därefter har innehållsanalys genomförts. Studiens resultat tyder på att Covid-19-pandemins inverkan på revisionen har varit i högsta grad individuell för varje revisor. Vissa har ansett att pandemin har lett till positiva förändringar. Arbetet har blivit mer tidseffektivt, med mindre resetid tack vare de nya digitala verktygen. Dessa verktyg har skapat lösningar under de omständigheter som rått, men kommer att vara användbara även efter pandemin.Andra revisorer ser negativt på förändringarna. Det varit svårare att bygga en stark relation till klienterna och många revisorer anser att deras egen mentala hälsa har påverkats till det sämre då de har varit tvungna att arbeta isolerat. Granskningen i restaurangbranschen har försvårats då de analytiska verktygen inte längre har samma effekt som tidigare år och dessutom har revisorernas arbetsuppgifter ökat då staten har erbjudit stödpaket till de restauranger som har lidit av ekonomiska förluster till följd av pandemin. Ett revisorsyttrande har krävts för att verksamhetsstöd ska beviljas.Studien kan öka diskussionen kring hur skatteflykt kan upptäckas inom restaurangbranschen. Den kan också vara till nytta för revisorer som kan ta del av andra revisorers erfarenheter och förhoppningsvis därigenom förenkla den egna arbetsgången.Studien har avgränsat till större företag med revisionsplikt, men det vore intressant att ta del av forskning som fokuserar på hur mindre verksamheter utan revisionsplikt har påverkats av pandemin

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)