Kostrådgivning med familjen i centrum : Barnhälsovårdssjuksköterskors erfarenheter

Detta är en Magister-uppsats från Jönköping University/HHJ, Avd. för omvårdnad

Författare: Jannike Forsberg; Caroline Palm Annerstedt; [2020]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Bakgrund: Barnhälsovård bygger på hälsofrämjande och förebyggande insatser. Rådgivande samtal kring kost är en viktig del i arbetet som barnhälsovårdsjuksköterska (BHV-sjuksköterska). Att arbeta utifrån ett familjecentrerat förhållningssätt kan vara fördelaktigt då ett samspel mellan familj och BHV-sjuksköterska är eftersträvansvärt inom barnhälsovården. Syfte: Att beskriva BHV-sjuksköterskors erfarenheter av kostrådgivning till barn i förskoleåldern och deras föräldrar. Metod: En kvalitativ studie med induktiv ansats genomfördes. Totalt deltog nio BHV-sjuksköterskor i intervjuer med semistrukturerade frågor.  Resultat: Innehållsanalysen resulterade i huvudkategorin ”Kostrådgivning med familjen i centrum” och två generiska kategorier; ”Att lyssna in familjen” samt ”Utmaningar vid kostrådgivning”. Resultatet visade att kostrådgivning lättast når fram när den grundar sig i familjens behov av råd och information. Att vara lyhörd kring familjens specifika önskemål var viktigare än att ge allmänna råd kring kost. Slutsats: BHV-sjuksköterskors erfarenhet kring kostrådgivning betonar vikten av att vara inlyssnande gentemot den enskilda familjens behov för att det ska tas emot på rätt sätt och göra störst nytta. Det finns fortsatta utmaningar kopplade till ämnet, men med ett familjecentrerat förhållningssätt brukar rådgivningen fungera väl. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)