Från Always till Superior : En fallstudie kring utformning av ett hållbarhetsverktyg för förhöjd miljöprestanda på ett bygg- och fastighetsutvecklingsföretag

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från KTH/Skolan för teknikvetenskaplig kommunikation och lärande (ECE)

Sammanfattning: Bygg- och fastighetssektorn hör till de branscher som har störst påverkan på miljö och klimat. Med utgångspunkt i detta går det att argumentera för att branschen bör satsa på hållbarhetsområdet för att skona miljön. NCC är ett bygg- och fastighetsutvecklingsföretag som vill vara i framkant, inte enbart i fråga om hållbarhet utan även då det kommer till innovativa lösningar. NCC håller på att utveckla ett hållbarhetsverktyg, ABS – always, better, superior, med målet att konkretisera organisationens hållbarhetsarbete och påvisa mervärdet av hållbara affärer. Syftet med denna studie är att undersöka förutsättningarna för hur hållbarhetsverktyget ABS skulle kunna utgöra ett stöd i produktionsverksamheten. Vidare är syftet att undersöka hur verktyget ABS kan kopplas till ISO 14001 och därmed företagets möjlighet till ständig förbättring av sin miljöprestanda. För att undersöka den formulerade forskningsfrågan användes kvalitativa intervjuer som sedan analyserades med en tematisk analys. Samtliga intervjuer genomfördes på NCC:s huvudkontor i Solna och främst på avdelningen Bostad Stockholm. Resultatet påvisar bland annat att hållbarhetsarbetet i en organisation kan hindras i många led. Det kan dels vara en fråga om brister i kunskapsspridningen inom organisationen eller mot kund, ett internt motstånd mot nya koncept, kostnadsfokus eller brist på incitament att bedriva hållbarhetsarbete. Vidare hinder skulle kunna vara avsaknad av rätt resurser eller ledningsstöd. En åtgärd som föreslås är pedagogiska insatser, både internt och mot kund. Verktyget ABS bör vidare utformas som en checklista för att vara enkelt, tydligt och användbart. Resultat och diskussion visar vidare på att det är möjligt att harmonisera ABS med ISO 14001. Detta främst genom att göra vissa anpassningar av ABS-kriterierna efter de betydande miljöaspekterna som identifierades i samband med NCC:s ISO 14001-certifiering. Således kommer ABS vidare kunna utgöra ett stöd för att påvisa ökad miljöprestanda.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)