Kvalitetsbegreppet hos sparrisplantor : faktorer av betydelse från frö till levererad planta

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

Författare: Axel Belsing; [2017]

Nyckelord: sparris; kvalitetsbegrepp; asparagus; quality;

Sammanfattning: Sparris är en perenn gröda som kan ge skörd i 10–15 år vilket är lika länge som många av dagens äppelodlingar. Detta gör att plantan som odlarna köper bör hålla en hög kvalité, för att få en högavkastande planta som lever länge. Sparrisodlingen har ökat under de senaste 10 åren men skörden av sparris är hälften av vad Tyskland har per hektar. För att öka vår kunskap om sparrisodling har sparrisprojektet startats där forskare, odlare, rådgivare och studenter arbetar tillsammans för att samla in information och diskutera den. Arbetet tar upp kvalitetsbegrepp hos sparrisplantor och faktorer som har betydelse för kvalitén. Det har stor betydelse att börja med bra frö som är yngre än 1 år gammalt, då fröets kvalité försämras med tiden. Därefter behandla fröet med medel för att öka jämnheten vid groningen, samt minska risken för svampangrepp ett par veckor efter fröet grott. Vid groningen av fröet spelar temperaturen en viktig roll, optimal temperatur ligger runt 25 °C för att groningstiden är kortast då, gror efter en vecka. Efter att fröplantan har blivit ett år, så är den färdig att säljas och då tas kronorna upp. Detta sker på våren en kort tid innan leverans, så kronorna behöver bara kylförvaras i någon vecka innan de levereras. Anledning till detta är att vid upptagning skadas rötterna, vilket gör det lättare för sjukdomar att få fäste och risken ökar med längre tid lagring. Kronorna transporteras därefter ifrån t.ex. Holland till Sverige med kylbil och levereras ett till två dygn senare. Odlaren som har beställt sparrisplantorna har börjat ett år tidigare med att gröngödsla och förbereda fältet för att optimera odlingsförhållandena. En ny teknik för bestämning av kolhydratmängden i växtsaften gör det enklare att bedöma kvalitén av plantorna. I nuläget indelas plantorna i klass A och B som går efter vikten av kronan.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)