Miljöpåverkan av berikningsämnen - Livscykelanalys av berikningsämnen i Oatlys havredryck

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Lunds universitet/Miljö- och energisystem; Lunds universitet/Ekosystemteknik (CI)

Sammanfattning: För att begränsa den globala uppvärmningen krävs en omställning mot en klimatmässigt hållbar livsmedelsförsörjning. Konsumtionen av kött och mejeriprodukter, som idag står för en stor andel av matens klimatpåverkan, behöver minska till förmån för mer resurseffektiva vegetabiliska livsmedel. För att kunna komplettera eller ersätta animaliska näringskällor berikas många växtbaserade produkter med industriellt framställda vitaminer och mineraler. I dagsläget saknas kunskap kring miljöpåverkan vid framställning av dessa ämnen, vilket gör det svårt att bedöma de totala miljöeffekterna av näringsberikade livsmedel. I den här studien används den standardiserade metoden livscykelanalys (LCA) för att undersöka miljöpåverkan av berikningsämnen i Oatlys havredryck; riboflavin, vitamin B12, vitamin D2 och kalcium. För att ge en uppfattning om hur liknande berikningsämnen brukar hanteras inom LCA har också 19 tidigare utförda LCA:er av mjölk granskats och sammanställts. Syftet med examensarbetet är att öka kunskapen om miljöpåverkan av berikningsämnen, identifiera kunskapsluckor samt ge underlag för att bedöma berikningens betydelse för den totala miljöpåverkan av Oatlys havredryck. Resultatet pekar på att kunskap kring miljöpåverkan av berikningsämnen saknas i stor utsträckning, i synnerhet då det gäller vitaminframställning. Långa avstånd till trots verkar frakten ha relativt liten betydelse för den totala miljöpåverkan av samtliga studerade ämnen. Åtgärder för minskade utsläpp bör därmed ge störst effekt i tillverkningsfaserna. Miljöpåverkan av berikningsprodukter kan minskas genom energibesparande åtgärder och val av förnybara energikällor i produktionen, samt en ökad kontroll av dammspridning vid brytning av kalciumkarbonat. Vitamin- och mineralberikning av Oatlys havredryck verkar enligt denna studie ha en marginell betydelse för produktens totala miljöpåverkan. Utan mer tillförlitliga produktionsdata går det dock inte att dra några säkra slutsatser av resultatet. Sammanfattningsvis behövs ytterligare studier av hur industriell produktion av berikningsämnen påverkar miljön. För att möjliggöra detaljerade studier och framtagande av LCA-data krävs en ökad transparens hos producenter och leverantörer avseende produktionens utformning.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)