“Jag har mina svårigheter men har ändå rätt att leva mitt liv som jag vill leva” : - En kvalitativ studie om studie- och yrkesvägledares roll i övergångsarbetet inom gymnasiesärskolan

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Malmö universitet/Institutionen för samhälle, kultur och identitet (SKI)

Sammanfattning: Detta arbete är en kvalitativ intervjustudie baserad på intervjuer genomförda med åtta SYV vilka arbetar på gymnasiesärskolor runt om i Sverige. Ämnesvalet grundar sig i vetskapen att särskoleelevers framtida samhällsdeltagande är beroende av gymnasiesärskolans övergångs­arbete samt en önskan om att få fördjupad förståelse för denna arbetsprocess och dess förutsättningar. Syftet är därför att undersöka vad SYV anser definierar en lyckad övergång samt vilka insatser som behövs för att uppnå detta. Arbetet ämnar även undersöka vilken roll som SYV upplever sig ha samt huruvida SYV-utbildningen har förberett SYV för att kunna utföra detta arbete. Syftet undersöks via två frågeställningar vilka berör främjande samt hämmande påverkansfaktorer för samhällsdeltagande. Frågeställningarna besvaras genom att förena arbetets empiriska material med teoretiska utgångspunkter i Patton och McMahons metateori The Systems Theory Framework (STF), vilken berör hur olika system bestående av faktorer och kontexter inverkar på individens karriärutveckling.   Arbetets främsta slutsatser är att den problematik vilken orsakar att individer med funktionsvariationer har svårare att uppnå samhällsdeltagande främst utgörs av strukturella problem vilka grundar sig i samhällskontextens konstruktion och normer snarare än i individens inre faktorer eller färdigheter. För att individer med kognitiva funktionsvariationer ska kunna uppnå likvärdigt samhällsdeltagande behövs därför insatser utöver att enbart påverka individen i enlighet med samhällets förväntningar. Samtidigt fastslår arbetet att SYV har en viktig samverkande roll i att stötta gymnasiesärskoleelever i övergången från skola till framtida sysselsättning. Detta eftersom SYV motverkar de hål som i nuläget finns i de samhälleliga skyddsnäten. Ett lyckat övergångsarbete kräver då samverkan, tidiga förberedelser samt vägledningsinsatser och bör definieras av en mjuk övergångsprocess vilken betonar trygghet samt resulterar i en sysselsättning som också tar hänsyn till individens specifika önskemål. Arbetet konstaterar även en upplevd brist gällande hur väl SYV-utbildningen har förberett SYV för att kunna utföra övergångsarbete på gymnasie­särskolan.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)