Bra mat på äldre dar : En litteraturstudie om äldre patienters måltidsupplevelser.

Detta är en Kandidat-uppsats från Uppsala universitet/Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

Sammanfattning: Att förebygga ohälsa och att stärka det friska är centralt för att stödja ett hälsosamt åldrande. Missnöjdhet med måltidsupplevelsen är en bidragande orsak till lågt näringsintag, något som i sin tur är en riskfaktor för undernäring. För att kompensera för nedsatt aptit och matlust är det viktigt att måltidsupplevelsen upplevs bra. Syftet med studien är att undersöka hur boende inom vård- och omsorgsboende beskriver sin måltidsupplevelse. För att besvara syftet användes en litteraturstudie av kvalitativ ansats med deskriptiv design där sju studier från Australien, England, Kanada, Spanien, Sverige, USA och Wales kvalitetsgranskades och analyserades. Resultatet från studien kan sammanfattas i tre huvudteman; självbestämmande, identitet och social gemenskap. Resultatet visar att de boende själva vill vara med och utforma sin måltidssituation. De flesta boende upplever det positivt att äta och umgås med andra. Det sociala samspelet under måltiderna ger möjlighet för sociala relationer och en känsla av vardaglighet och normalitet. De tillfrågade önskade att få behålla sin individualitet och bli behandlade som enskilda personer med individuella preferenser. Ett personcentrerat arbetssätt kan förbättra både nutritionsstatus och måltidsupplevelsen samt stärka de boendes egenvårdsförmåga och självbestämmande. Det i sin tur kan leda till friskare individer med högre livskvalité.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)