Förskolans roll i arbetet med barn till frihetsberövade : ”…det är mycket i vårt samhälle som fortfarande är tabubelagt och skambelagt, det är ju absolut detta...”

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Umeå universitet/Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap

Sammanfattning: Syftet med denna studie har varit att bidra med kunskap om hur förskolor arbetar med barn som har en vårdnadshavare eller familjemedlem som har dömts för brott och/eller är frihetsberövad. Den första frågeställningen i studien har behandlat hur intresse-organisationer inom området beskriver sina erfarenheter av förskolans arbete och frihets-berövandets påverkan på denna grupp med barn. Den andra frågeställningen har berört förskolerektorernas arbete med dessa barn och erfarenheterna de fångat upp från verksamheten samt de yrkesverksamma gällande detta arbete. Den tredje frågeställ-ningen har berört potentiella utvecklingsområden i arbetet med barn i denna situation. I studien har kvalitativ forskningsmetodik använts och resultatet grundar sig på analyser av fem kvalitativa intervjuer med intresseorganisationer och förskolerektorer. Resultatet har analyserats genom anknytningsteoretiskt och stämplingsteoretiskt perspektiv. Studien påvisar att många av barnen mår dåligt i förskolan, uppvisar förändrade beteenden och fysiska reaktioner på trauman kring frihetsberövanden. Det framkom även att förskolor många gånger inte blir informerad om barnens situation och att det oftast är den informa-tionen som är avgörande för att barnen ska få det stöd de behöver.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)