Gener som påverkar mjölkens sammansättning hos ko

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Dept. of Animal Breeding and Genetics

Författare: Isabelle Hultdin; [2014]

Nyckelord: Mjölksammansättning; DGAT1; LEP; LEPR; avel;

Sammanfattning: Mjölk är en komplex blandning där de huvudsakliga komponenterna är vatten, laktos, fett och protein. Laktosmängden är den komponent som varierar minst mellan raser och påverkar mängden mjölk mest. Fett- och proteinmängden uppvisar störst skillnad mellan raser och bi-drar till stor del till att mjölk är ett så näringsrikt livsmedel. Dock kännetecknas mjölkfett av en hög andel mättat fett vilket anses påverka människors hälsa negativt. Tidigare premierades hög mjölkavkastning i avelsarbetet med försämrad fertilitet som följd. Avelsmålen har nu-mera breddats och likaså mejeriernas betalningssystem, där fett och senare protein nu ligger i fokus. Mjölkens sammansättning beror på ett flertal faktorer varav en är kons gener. Syftet med litteraturstudien var att studera genernas inverkan på mjölksammansättningen samt om det är möjligt att avla för en viss sammansättning. Medelhöga till höga arvbarheter har skat-tats för de huvudsakliga mjölkkomponenterna, likaså för ingående fettsyror och koagulerings-tid. Mjölkkoavel har stått under ständig förändring och har varit framgångsrik. Många QTL som påverkar mjölkproduktion och sammansättning har påvisats, och i det här arbetet besk-rivs effekten av generna DGAT1, LEP, LEPR och gener för de viktigaste mjölkproteinerna. För dessa gener har polymorfism och allelfrekvenser studerats samt allelernas inverkan på mjölksammansättning och processegenskaper. Efter att nötkreaturens genom blev sekvenserat 2005 har det utvecklats en ny teknik som kallas genomisk selektion. Forskning visar att det är möjligt att använda genomiska avelsvärden och genomisk selektion för en viss mjölksamman-sättning. Alla gener har visat sig påverka sammansättningen och processegenskaper i varierad utsträckning. Därmed kan det vara möjligt att i framtiden bedriva en riktad avel där vissa kor producerar mjölk som är bäst lämpad för en viss mejeriprodukt och därmed öka lönsamheten. Det skulle även kunna underlätta möjligheterna att möta konsumenternas efterfrågan efter olika typer av produkter.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)