Miljonprogrammen 2.0 – tillsammans med brukarna : förslag till förändringsprocess med fallstudie i miljonprogramsområdet Storvreten i Tumba

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)

Sammanfattning: I examensarbetets nio kapitel söker jag efter råd, erfarenheter och fallgropar för att kunna föreslå en arbetsprocess för förändringsarbete av miljonprogrammen där brukarnas engagemang och delaktighet optimeras. Arbetet består av tre övergripande delar varav den första utgörs av en teoretisk bakgrund och är uppdelad i tre kapitel. Det första kapitlet behandlar ämnet visioner kopplade till de upprustningar som miljonprogrammen står inför idag. Vid studerandet av olika visioner fick det mig att fundera över vilka förändringar som har gjorts tidigare. Följande kapitel handlar därför om de tidiga upprustningsförsök som gjordes samt en allmän introduktion till miljonprogrammen. I de tidiga upprustningarna på 70-talet var det ett krav för att få bidrag från staten att förändringarna skulle göras i samarbete med brukarna, något som inte lyckades särskilt väl. Det sista kapitlet i teoridelen handlar därför om burkarsamverkan, när det är lämpligt och vilka metoder som finns. Del två i arbetet är min fallstudie som är belägen i Storvreten, Tumba. I arbetets fjärde kapitel presenteras en inventering och analys av stadsdelen baserad på undersökningar, platsbesök och den information jag fått ut av att sitta med i en arbetsgrupp på Botkyrkabyggen, som äger de flesta fastigheterna i stadsdelen. Det femte kapitlet innehåller en inzoomning och presentation över den site som jag väljer att arbeta vidare med. Siten utgörs av ett kvarter innehållande en fastighet med beteckningen Kalkstenen 2. Avgränsningen innebär att det är möjligt att genomföra dialog med de boende om deras vardagslandskap och närmiljö. Dialogen presenteras i arbetets sjätte kapitel. Arbetets tredje del består av resultat och utvärdering. Det första som presenteras är ett gestaltningsförslag för Kalkstenen 2 baserat på min tidigare inventering, en undersökning samt information som framkom i dialogen med de boende. Åtgärdsförslagen som framkommit har jag sammansatt till fyra övergripande mål för gestaltningen. De utgörs av att; bryta ned skalan, länka, skapa variationer samt att skapa rumsligheter och sinnesupplevelser. I arbetets åttonde kapitel utvärderas och analyseras dialogarbetet samt gestaltningsförslaget för att kunna dra lärdomar samt få en förståelse för vilken betydelse upprustningen skulle ha på den fysiska miljön. I arbetets nioende och avslutande kapitel presenteras det förslag till process som är ett av syftena med det här arbetet. Processen som föreslås har fokus på hur ett förändringsarbete i miljonprogrammen bör gå till för att optimera samverkan med brukarna.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)