Urban Fishfarm

Detta är en Kandidat-uppsats från KTH/Arkitektur

Sammanfattning: Storstaden är idag människans kanske mest naturliga miljö. Det är där de flesta av oss bor, lever och konsumerar en stor mängd mat.  I det här projektet har jag använt mig av mat som ett redskap i min designprocess och skapat en fiskodling mitt på Skeppsbron. Jag har undersökt hur en fiskmarknad i Gamla stan skulle kunna utnyttja de befintliga resurserna på platsen och ritat en miljö där människan lever i symbios med naturen. En flexibel arkitektur som är formad utefter landskapets unika struktur och som förändras parallellt med det växlande vattenrummet.  Stockholms karaktäristiska vatten kopplar ihop staden med Östersjön i öst och långt i landet i väst. För att utnyttja platsens fulla potential har marknaden ett antal flyttbara element som kan transporteras med båt mellan olika kajplatser. Dessa element består av olika typer av fiskodlingspooler som renas med hjälp av akvaponi (odling) och byggnadens biogasanläggning. Detta genererar i sin tur energi som värmer upp poolerna och förser byggnaden med elektricitet.  Tillsammans utgör dessa element ett unikt landskap där människan kommer i kontakt med vattnet, djurlivet och naturligtvis maten. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)