Jag tvättar bordet!

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Författare: Karin Lundell; [2013-08-20]

Nyckelord: barn; delaktighet; förskola; måltid; FAMM;

Sammanfattning: I förskolan har måltiden traditionellt beskrivits som omsorg, men innebär idag en koppling mellan omsorg och den lärprocess som genomsyrar aktiviteterna i förskolan. I läroplanen nämns barns delaktighet som ett viktigt begrepp när det gäller utveckling, då det är en förutsättning för barns inflytande, både i förskolan och i samhället. Genom att analysera måltiden med hjälp av FAMM samt en stegmodell för delaktighet kan möjligheter och hinder till delaktighet upptäckas samt hur barns delaktighet främjas och motverkas. Studiens syfte är att utforska hur barns delaktighet kan se ut i förskolerestaurangen, genom ostrukturerade observationer samt skuggning av en förskolelärare. Resultatet analyserades genom kvalitativ innehållsanalys och en modell för grad av delaktighet utformades. I studien redovisas exempel på hur barns och vuxnas initiativ till barns delaktighet kan se ut, vilka möjligheter och hinder som finns samt hur initiativen till delaktighet främjas och motverkas. Resultatet visar att det finns stora möjligheter till delaktighet, men det är i Mötet mellan vuxna och barn som delaktigheten blir till. Slutsatsen blir att graden av delaktighet för barn i förskolerestaurangen är beroende av vuxnas agerande. Förutsättningen för att delaktighet ska kunna ske är förskolepedagogernas förmåga att upptäcka och främja de möjligheter till delaktighet som finns, att hitta sätt att övervinna hinder och att ta till vara och uppmuntra barns initiativ till delaktighet. Två viktiga sätt att uppmuntra barns initiativ är att låta barn göra färdigt och att våga visa barn förtroendet att äta och ta mat på sitt eget sätt och i sin egen takt.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)