Menyernas historia: dåtid, nutid och framtid : En studie i svenska menyer mellan 1950–2017

Detta är en Kandidat-uppsats från Umeå universitet/Enheten för restauranghögskolan

Sammanfattning: Hur menyer utformas idag är inte ett ämne som uppmärksammats i Sverige då en hel del fakta kring detta saknas, detta och vårt intresse för menyer lade grunden för denna uppsats. I den här uppsatsen har menyer från 1950-talet och framåt studerats med fokus på färger, bilder, typsnitt, språk och kvalitet på papper för att ta reda på hur restaurangen utformar sina menyer. Varför de gör de val som de gjort och vilka förändringar som skett under dessa år undersöks. I uppsatsen har även framtiden diskuterats av hur menyer kan komma att utvecklas framöver. Studien har genomförts genom textanalys av menyer och e-intervjuer med aktiva i branschen. Resultatet visar att det skett en förändring i hur restauranger utformar sina menyer idag jämfört med för 60 år sedan, hållbarhet, grönt och individuella koncept har fått mer fokus och kommer troligen att utvecklas framöver. Utvecklingen av teknik har börjat att påverka delar av branschen men i form av menyer har tekniken ännu inte tagit fart ordentligt.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)