Det våras för öl : En studie om GBG Beer Weeks påverkan på Göteborg och dess ölkultur.
Sammanfattning: Alkohol har haft en central del i flertalet kulturer genom människans historia, där de tidigaste bevisen på fermentering av öl har hittats i Kina och daterats till över 7000 år gamla. I flera av dagens traditionella och moderna kulturer återfinns öl som en central del i ritualer och festligheter, och inom vissa kulturer har produktionen av fermenterade drycker blivit synonymt med nationen eller regionen. Exempel på detta är Dublin, Irland med Guinness, München och Bayern med Oktoberfest eller Tjeckien med flertalet bryggerier av rang. Den moderna ölkulturen såg sin guldålder under 1800-talets slut och 1900-talets början då flera teknologiska utvecklingar och vetenskapliga upptäckter förbättrade produktionen av öl. Denna guldålder kom dock snabbt att uppleva sin nedgång med nykterhetsrörelser, första världskriget och medföljande brist på råvaror som resulterade i flertalet bryggeriers död. Under 80-talet skedde dock en renässans inom ölbryggning då flera mikrobryggerier startade upp i bland annat USA och England, som idag har smittat av sig på nationer internationellt. För Sverige skedde denna utveckling något senare med Dugges bryggeris start 2005 i Göteborg, som följts upp med hundra tals bryggerier riket över. Denna globala utveckling av mikrobryggerier har gett upphov till en ny nischad form av gastronomiturism benämnd ölturism, där syftet med resan är att uppleva aspekter som kretsar kring tillverkningen av ölen i fråga. Detta kan innebära bryggeriturer, öl provningar, pubrundor, öl festivaler eller mässor. Till följd av att mikrobryggerier utgör mindre bryggerier har kopplingar gjorts till fenomenet neolokalism som innebär att ett samhälle etablerar en förnyas stolthet i sitt samhälle och lyfter upp det. Denna studie har fokuserat på att studera hur den lokala ölkulturen i Göteborg har påverkats av etableringen av ölveckan GBG Beer Week, som startade 2015. Göteborg har en lång koppling till öl i och med sin historia som en sjöfarts- och industristad, och blev hem till bryggare så som Johan Casparsson Poppelman och skotten George Carnegie vars namn lever kvar än inom den svenska bryggeri kulturen. Studien har utgått från tre frågeställningar som centrerat kring ölveckans uppkomst och syfte, varför man väljer att delta som arrangör, och hur ölkulturen i Göteborg har påverkats av ölveckan.
HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)