Föräldrars syn på näringsriktig mat i förhållande till Livsmedelsverkets kostråd

Detta är en Kandidat-uppsats från Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Ida Gustafsson; Mats Sjöndin; [2019]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Bakgrund: Kostmönster likt de svenska kostråden har visat sig vara gynnsamma för hälsan hos den generella befolkningen men trots det verkar följsamheten hos barnen vara låg. Föräldrar spelar en viktig roll i etablerandet av kostmönster hos barn och beteende verkar vara kopplade till attityder. Syfte: Uppsatsen ämnar undersöka attityder till och associationer med näringsriktig mat hos föräldrar med barn i förskoleålder. Metod: En webbaserad enkät riktad till föräldrar med barn i förskoleålder publicerades på Facebook. Enkätens huvudfrågor behandlande attityder till Livsmedelsverkats kostråd samt en öppen fråga om vilka tre ord som associerades med näringsriktig mat för barn. Insamlade uppgifter analyserades i SPPS och ett Wilcoxon rank sum test användes för sambandsanalyser med demografiska variabler. Resultat: Av respondenterna instämde 59 % inte med kostrådet om magra mejeriprodukter och 32 % inte med rådet om matfett. Mer positiva attityder fanns till kostråden om frukt och grönsaker, fisk och skaldjur och socker. Inga korrelationer hittades mellan demografiska variabler och attityder till kostråden. Vidare angav 52 % varierat, 37 % grönsaker/rotfrukter och 19 % hemlagat/lagat från grunden vid frågan om associationer med näringsriktig mat. Slutsats: Enligt studien finns skillnader i föräldrars uppfattningar av vissa kostråd vilket indikerar ett behov av att öka kunskapen kring varför föräldrar instämmer med vissa kostråd men inte andra. Hos föräldrarna lyfts också andra aspekter som associeras med näringsriktig mat, vilka behöver tas i beaktning om man vill främja ett mer hälsosamt kostmönster hos barn.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)