Kaffe och energidryck : Den sociala utvecklingen och konsumtionen av koffein

Detta är en M1-uppsats från Örebro universitet/Restaurang- och hotellhögskolan

Författare: Mikael Fridh; Simon Krüger; [2013]

Nyckelord: Coffee; Caffeine; Energy drinks; Social; Consumption;

Sammanfattning: Kaffet började ursprungligen konsumeras för koffeinets effekter, vidare utvecklades kaffet och blev en social dryck. Kaffe spreds runt hela världen och koffeinet användes som tillsatts i energidryck och andra livsmedel. Syftet är att undersöka utvecklingen av koffeinets konsumtionsmönster och sociala roll i kaffe och energidryck. Arbetet är en litteraturstudie baserad på fyra vetenskapliga artiklar som samlats in genom två olika databaser. Urvalet av artiklar skedde med hjälp av förbestämda kriterier. Resultatet visar att koffein i dryck ger njutningsfyllda effekter men även bieffekter finns. Koffeinet har utvecklats som tillsatts i bland annat energidryck samt läsk och konsumtion av energidryck kopplas till problembeteenden. Detta livsmedel konsumeras ibland med alkohol och det finns konsekvenser med denna konsumtion. Kaffet har utvecklats till en social dryck och det går koppla denna dryck samt te till olika livsstilar. I diskussionen påvisas det att kaffe och te har en stors ocial roll i samhället. Energidryck och läskedryck visar sig inte ha någon förankring som en social dryck. Vidare talas det om konsumtionen av kaffe, energidryck, te och läskedryck. Konsumtionen av koffeinhaltiga drycker ökar men huruvida kaffet kommer ha en central roll  bland de sociala dryckerna i framtiden är osäkert.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)