Slask, fågelkvitter, blommor och löv : En fallstudie om unga elevers föreställningar och förklaringarkring naturvetenskapliga fenomen, naturvetenskapens ämnesinnehåll samt arbetssätt.

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Mittuniversitetet/Institutionen för matematik och ämnesdidaktik

Sammanfattning: Denna kvalitativa fallstudie utgår från ett elevperspektiv där syftet är att få förståelse för elevers föreställningar om de naturvetenskapliga fenomenen årstider och årstidsväxlingar, vilka begrepp eleverna använder när de förklarar dessa fenomen samt ta del av hur eleverna beskriver naturvetenskapens ämnesinnehåll och arbetssätt. Studien undersöker även den eventuella progression som sker mellan förskoleklassens elever och eleverna i årskurs 2 som är de årskurser som deltar i studien. Detta är av intresse då det enligt tidigare forskning framgår att det kan vara av vikt att som lärare vara medveten om elevers tidigare erfarenheter och föreställningar i planering av undervisning. Det är även viktigt för att eleverna ska få möjlighet att utvecklas så långt som möjligt utifrån de kunskapskrav som eleverna förväntas uppnå. Studiens resultat visar att eleverna i de utvalda årskurserna har förståelse för årstider och årstidsväxlingar utifrån vad som sker konkret på jorden men där svårigheterna ligger i att förklara fenomenen ur ett vetenskapligt perspektiv. En slutsats som kan dras efter genomförd studie berör vikten av att ge tid till att synliggöra elevernas perspektiv för att skapa förståelse för deras erfarenheter och tankar. Elevernas erfarenheter, oavsett om de har med sig dem från livet utanför skolan eller i form av skolkunskap, är som en skattkista som öppnas när de väl får berätta. Med detta som grund kan lärare i sin tur planera undervisning som skapar goda förutsättningar för eleverna att lära och utvecklas.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)