Kostens hälsomässiga effekter hos kvinnor i fertil ålder : En litteraturöversikt

Detta är en M1-uppsats från Högskolan i Skövde/Institutionen för hälsa och lärande

Sammanfattning: Inledning Generella riktlinjer för kost och hälsa har historiskt utformats utifrån forskning på män, vilket resulterat i att kvinnor i fertil ålder ofta blivit missförstådda, misstolkade och felbehandlade. Låggradig inflammation, snabbmat och den moderna livsstilen, misstänks vara grund för flera sjukdomar vilka övervägande drabbar kvinnor. Syftet med studien var en kartläggning och kritisk granskning av forskning på hälsa och ohälsa hos kvinnor i fertil ålder relaterad till kosthållning. Metod Studien är en litteraturöversikt över tio artiklar fokuserade på kvinnor i fertil ålders hälsa och ohälsa i relation till kost. Artiklarna har systematiskt analyserats och sammanfattats. Resultat Resultatet visade att kvinnors fertilitet, inträdet av klimakteriet, premenstruella besvär och sjukdomar tycks relaterade till fysiska obalanser och inflammation samt påverkas av kostval. Gula och gröna grönsaker och frukter, fibrer, vegetabiliskt protein och antiinflammatorisk kost var att föredra för goda hälsoeffekter. Diskussion Kostens betydelse för fertilitet och hälsa hos kvinnor i fertil ålder var tydlig och sammanlagda effekter av nutrienter i kost verkar överträffa enskilda tillskott. Kunskapsspridning och mer forskning är essentiell för att stärka gruppens hälsa, främja empowerment samt möjliggöra goda bio-psyko-sociala effekter.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)