Den Glutenfria Dieten : En studie om att undvika gluten utan diagnosticerad celiaki
Sammanfattning: Bakgrund: Den glutenfria dieten har ökat i popularitet under de senaste åren och verkar ha väckt ett stort intresse för ämnet. Dock verkar det ibland råda oenighet mellan vad vetenskapen har visat och hur allmänheten uppfattar hälsoeffekter av en glutenfri diet. Syfte: Att undersöka varför konsumenter utan diagnosen celiaki väljer att undvika/utesluta gluten. Utöver detta är syftet även att undersöka kunskap kring och uppfattning om gluten i kosten. Metod och Material: En kvantitativ studie med en webbaserad enkät som verktyg för datainsamling. Resultaten presenteras med beskrivande statistik. Chi 2 -test genomfördes som hypotesprövning för att kunna säkerställa statistiska resultat. 476 deltog i enkäten, varav 454 inkluderades. Resultat: Av de respondenter som undviker/utesluter gluten gör mer än två tredjedelar detta då de upplever att de mår bättre av det, trots att celiaki inte föreligger. Drygt en tredjedel av det totala antalet respondenter uppfattar gluten som mycket dåligt för hälsan respektive dåligt för hälsan. Respondenter som av författarna definierats som hälsomedvetna undviker/utes luter gluten i signifikant större utsträckning än icke hälsomedvetna (p = 0,023). Slutsats: Resultaten pekar på att de flesta respondenter som undviker/utesluter gluten gör detta för att de upplever ett faktiskt förbättrat välmående. Kännedomen om gluten hos de svarande varierar men ungefär hälften visste inte vad gluten är. Nästan hälften av respondenterna svarade rätt på samtliga frågor om förekomst av gluten i livsmedel. Majoriteten av deltagarna ansåg att gluten är dåligt för hälsan.
HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)