Mellan lantbrukare och entrecôte : en jämförelsestudie om aktörer i livsmedelskedjan för köttprodukter i Uppsala län

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från SLU/Dept. of Economics

Sammanfattning: Livsmedelsproduktion i Sverige har aldrig varit så aktuell som nu. Samtida kriser ökar medvetenheten om sårbarheten i den svenska livsmedelskedjan. Sedan 2017 har Sverige en livsmedelsstrategi för att öka den svenska livsmedelsproduktion. Det är inte oproblematiskt eftersom livsmedelsproduktion även påverkar och påverkas av ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. Vilka är då de aktörer som arbetar i denna komplexa livsmedelskedja? I studien undersöks två företag med olika företagsform (aktiebolag och kooperativ) som verkar i livsmedelskedjan för köttprodukter. Genom en kvalitativ flerfallsstudie med induktiv ansats studeras hur företagen verksamheter utvecklats från dess start till nutid. Inom studien har fem semistrukturerade intervjuer genomförts. Fyra respondenter intervjuades från de två fallföretagen, den femte respondenten har mångårig erfarenhet av branschen. Empirisk data har analyseras utifrån studiens teoretiska ramverk bestående av transaktionskostnadsteori och beslutsteori med Garbage can-modellen. Studiens resultat visar att företagen påverkats av externa företeelser och dess hantering av transaktionskostnader har resulterat i att verksamheterna omstrukturerats på olika sätt. Uppkomsten av beslutsfattande beror ofta på timing, osäkerhet vid transaktioner och företagens olika värderingar. Studiens resultat diskuteras i relation till teori om kooperativ på den agrara marknaden. Resultaten bidrar till en ökad förståelse för hur företag på en agrar marknad utan närvaro av ett starkt nationellt kooperativ fattar beslut och hanterar transaktionskostnader.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)