Proteiner : En kvantitativ studie om individers kunskap och val av proteiner

Detta är en Kandidat-uppsats från Luleå tekniska universitet/Institutionen för hälsovetenskap

Sammanfattning: Vi påverkas av allt runt omkring oss vilket direkt eller indirekt styr våra beslut av matval. Tidigare studier indikerar vikten av en balanserad kosthållning med ett likvärdigt intag av animalisk och växtbaserad protein för en hälsofrämjande livshållning. Studiens syfte var att ta del av allmänhetens kunskap och val kring proteiner. En webbaserad enkätundersökning delades ut via sociala medier för ett bredare urval. Bland de 105 respondenterna fanns en överrepresentation inom åldrarna 18-32 år och majoriteten var högutbildade. De främsta skälen till deras val av proteiner var pris, smak och djurhållning. Trots hög andel med universitetsutbildning var kunskapsnivån bristande kring proteiner och dess ändamål. Slutsatsen av studien pekar på vikten av kontinuerlig och uppdaterad information för att rätt kunskap ska erhållas av individerna. Detta är något som hälsovägledare kan bidra med.  

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)