Automatiserad återvinning av odlingspoddar : En processutveckling på Ljusgårda

Detta är en Kandidat-uppsats från Högskolan i Skövde/Institutionen för ingenjörsvetenskap

Författare: Mattias Johansson; Rikard Kråklind; [2020]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Ljusgårda är ett företag som odlar sallad inomhus på vertikalen med vertikalodling. Företagetgrundades 2017 av tre kompisar och lokalen ligger i Tibro. Företaget tillverkar nu bladsallad.Tekniken som använd vid odlingen kan även producera kryddor och jordgubbar. I dagsläget levererassallad till ett 60 tal butiker i Västsverige och Jönköping. Tekniken vertikalodling som innebär att odlapå höjden med hjälp av LED-lampor gör att det går att få ut betydligt mer sallad per m2 än traditionellodling samt att det går att odla året om. Ljusgårda har ett tydligt fokus på miljön och använder 90 %mindre vatten genom ett slutet vattensystem, så inget vatten går till spillo. Genom att salladen växeri poddar av kokosfiber och inte jord slipper företaget att använda bekämpningsmedel och salladenkan packetteras direkt efter skörd. Nu vill företaget som nästa steg i sin hållbarhetsutveckling titta påmöjligheten att återvinna dessa poddar istället för att kassera dem. Tanken är en maskin ellermaskiner som i ena änden fylls på med använda poddar, som torkas för att sedan finfördela rötteroch massan som sen kan pressas till nya poddar. Metoden som användes var en variant av Vmodellen.Arbetet kom fram till att följande huvudprocesser krävdes i en maskin för att återvinnapoddarna: Hydraulisk press som pressar ut vätska, industriell krossare som hackar poddarna till enhomogen massa och en hydraulisk press som pressar massan till poddar.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)