Ju större verktygslådan är i ditt språk, ju större möjligheter har du som individ : En kvalitativ semistrukturerad intervjustudie om svenska förskollärares upplevelser av att kunna utveckla en språkutvecklande praktik som verkar gynnande för alla barn

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Karlstads universitet/Institutionen för pedagogiska studier (from 2013)

Sammanfattning: Språkutveckling är en stor del i varje barns liv där förutsättningarna för att ta till sig språkliga kunskaper kan variera från barn till barn. Studiens syfte är att belysa svenska förskollärares upplevelser och erfarenheter med att kunna utveckla en språkutvecklande praktik för alla barn, oavsett behov. Studien tar utgångspunkt i ett sociokulturellt synsätt på lärandebegreppet och ett fenomenologiskt synsätt på det insamlade datamaterialet. Det empiriska materialet inhämtas via kvalitativa semistrukturerade intervjuer med fokus på förskollärares erfarenheter och uppfattningar om hur det praktiska arbetet med att nå en språkutvecklande praktik för alla kan arrangeras i förskolans utbildning. Resultatet visar på en riklig praktik innehållande många olika strategier för att stödja barns språkutveckling. Organisatoriska aspekter framställs som en utmanande faktor, vilken påverkar förskollärares förutsättningar med att kunna forma en utbildning av hög kvalitet. Studiens resultat pekar också mot en bristande samverkan mellan förskolans verksamhet och utomstående resurser som logoped och BVC när det gäller barns språkutveckling. Resultatet tyder på att det finns ett behov av vidare forskning kring samverkansaspekten. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)