Reflektioner från beslutsfattare inom offentlig måltidsservice : Arbetet med införande av vegetarisk kost i grundskolan

Detta är en Kandidat-uppsats från Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Sammanfattning: Bakgrund Sverige har efter lång samhällsutveckling fått lagkrav på grundskolemåltider som ska vara gratis och näringsrik. Offentlig måltidsservice utvecklar de måltiderna med införande av vegetarisk kost utifrån riktlinjer från politik och myndigheter. Det finns utmaningar med införandet och olika kommuners skolbarn har olika acceptansgrad. Att undersöka beslutsfattares erfarenheter och upplevelser kan ge ökad kunskap om olika strategier för förändringsarbete. Syfte Att undersöka upplevelser och erfarenheter vid införandet av vegetarisk kost i skolmåltiden hos personer i beslutsfattande ställning inom måltidsverksamheter i grundskolan. Metod Kvalitativa semistrukturerade intervjuer genomfördes på distans med 17 deltagare från olika kommuner inom Sverige. Intervjuerna spelades in via digitala datorappar och telefon, transkriberades och genomgick kvalitativ innehållsanalys.Resultat Implementering av vegetarisk kost mötte varierat motstånd beroende av hur implementeringen skett. I majoriteten av fallen infördes vegetarisk kost för att minska klimat- och miljöpåverkan hos kommunerna och oftast infördes lakto-ovo vegetarisk kost. I allmänhet upplevde deltagarna att införandet av vegetarisk kost uppmuntrades från politiskt håll. När vegetarisk infördes i form av en helvegetarisk dag i veckan var det mer kritik än när implementeringen var i form av ett dagligt vegetariskt alternativ. Informanterna upplevde att elever och föräldrar haft en negativ reaktion till ordet “vegetarisk” i samband med skolmat. Slutsats Erfarenheterna och upplevelserna hos personerna i beslutsfattande ställning såg olika ut. Det varierade från näst intill inga problem till stora och allvarliga problem. Det var kopplat till hur implementeringen gått till, där de som hade stora problem hade implementerat för mycket för snabbt. I kontrast var det färre problem för de som implementerade vegetariskt kost långsammare.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)