Glas i det moderna byggandet

Detta är en M1-uppsats från KTH/Byggteknik och design; KTH/Byggteknik och design

Sammanfattning:

Glas är ett innovativt material inom byggtekniken och dess transparanta egenskap gör den unik. Den transparanta egenskapen gör den även uppskattad i den moderna arkitekturen och alltfler arkitekter strävar efter att utnyttja materialet maximalt i sina projekt för att framhäva det estetisk. Med en konstruktion i glas kan arkitekten skapa ett verk som "finns men inte syns". 

Förr i tiden var glasets användningsområde begränsad till fönster och väggdetaljer i byggnader. Men med dagens teknik, är det fullt möjligt att skapa det oförutsägbara. Det är möjligt att behandla materialet för att få liknande egenskaper som de konventionella konstruktionsmaterialen trä, betong och stål, utan att den transparanta egenskapen påverkas, vilket gör glaset unikt och svårersättlig.

Man kan exempelvis förstärka, isolera, värmebehandla, öka fönsterarealen rejält, tillägga glaspartier i fasaden och mycket annat utan att få problem med exempelvis överskottsvärme på kontor, värmeförluster i bostäder, strålning och kallras.

Även materialet glas har sina brister. Materialet är känslig mot temperaturskillnader och är sprött vilket brister vid överbelastning, den tål tryckkraft men inte dragkraft. Detta gör att materialets användningsområde för ett bärande syfte begränsas till små konstruktioner, tillbyggnad och stomkomplement i större konstruktioner. Att bygga stora konstruktioner eller flervåningshus i glas är inte lämpligt eftersom glas aldrig kan ersätta ett konventionellt material det primära bärverket.

I andra delar av världen är glas mer förekommande i små självbärande helglaskonstruktioner men i Sverige är sådana konstruktioner ännu inte fullt implementerad. Detta kan bero på att det inte finns normer och standard dimensioneringar för glas, den ekonomiska riskerna, arkitekten lyder kunden och kunden vill betala så lite som möjligt och ändå få en konstruktion som uppfyller hans krav både ur det estetiska och den tekniska aspekten. Det kunden inte är medveten om är, att det oftast lönar sig att bygga dyrt, enbart i glas. I en dyster och mörk lokal eller en bortglömd källarvåning som ingen vill hyra, gör insläpp av dagsljus stor skillnad.   

De få helglaskonstruktioner som idag finns i Sverige är unika och väldigt eftertraktade både ur en arkitektonisk och en konstruktionsmässig syn. Dessa konstruktioner har byggts med önskan till att släppa in mycket dagsljus och få en känsla av rymligare lokaler. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)