Resurseffektiv produktion : Vilka produktionsstrategier är lämpliga för att möjliggöra resurseffektiv yoghurtproduktion?

Detta är en Kandidat-uppsats från KTH/Industriell produktion

Författare: Andrea Grimmeiss; Angelika Brodka Karlsson; [2016]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: I syfte att besvara frågeställningen ”Vilka produktionsstrategier är lämpliga för att möjliggöra resurseffektiv yoghurtproduktion?” gjordes först en litteraturstudie om tre valda, allmänna produktionsstrategier, samt en fallstudie på ett mejeriföretag för att identifiera vilka strategier som används i praktiken och deras lämplighetsgrad. Fokus lades på ekonomiskt, miljömässigt- och socialt perspektiv. Tre underfrågor formulerades och besvarades i rapporten och dessa är: Vad skapar snabbare ledtider i yoghurtproduktion? Hur är produktionsstrategierna anpassade efter personalen? Finns en strategi för medveten vattenanvändning, och i så fall hur ser den ut? Endast de fabriksrelaterade förädlingsstegen av yoghurt analyserades i rapporten.Produktionen av yoghurt utgår från mjölk, som homogeniseras och sedan pastöriseras (två gånger) följt av tillsättning av syrningskultur. För att uppnå resurseffektivitet finns flera produktionsstrategier att tillgå.Litteraturstudien bestod av en studie av tre produktionsstrategier. Dessa tre var 5S, Lean manufacturing och Just in time. 5S har som syfte att skapa och upprätthålla organiserade, rena, effektiva och högkvalitativa arbetsmiljöer med hög säkerhet. Lean är en strategi där målet är att eliminera faktorer som inte skapar värde för slutprodukten. Just in time, JIT, syftar till att leverera och producera varor till exakt den tidpunkt de behövs med inget eller minimalt WIP-lager, Work in progress-lager.Resultaten från fallstudien baserades på en intervju med Arla Foods. Ett antal medvetna produktionsstrategier kunde identifieras som motsvarar delar ur de koncept som undersökts, där Lean användes främst. En slutsats är att Arla Foods tillämpar delar av olika produktionsstrategier och därmed inte strikt följer någon specifik sådan.Enligt vår slutsats är följande lämpligast för resurseffektiv yoghurtproduktion: gynna gott värdeflöde, smidig transport mellan processtegen, standardisering och minimalt WIP-lager. Metoder som identifierades hos Arla Foods för att uppfylla dessa var linjeproduktion, automatiserade styrsystem, orderstyrd produktion, kvalitetskontroller och transport via ledningar och tankar. Dock finns förbättringspotential av ledtider som skapas till följd av de långa väntetiderna från syrnings- och kylningsprocessen av yoghurten.För att skapa snabbare ledtider används linjeproduktion och många tankar för att förebygga flaskhalsar, och standardisering tillämpas genom förprogrammerade grundrecept.Hög grad av automatisering innebär fysisk avlastning för personalen vilket leder till att de främst agerar som maskinoperatörer. Därför krävs liten fysisk anpassning för personalen. Det sker dock viss rotation av arbetsmoment vilket förebygger monotont arbete och motivationsbrist. För att upprätthålla välmående hos personal förs regelbundna dialogsamtal.Arla Foods har en strategi för medveten vattenanvändning. Ett exempel är återanvändning av vatten. Utöver detta används förprogrammerade recept vid själva yoghurttillverkningen och för diskning. All vattenåtgång kontrolleras, bortsett från vid utvändig städning.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)