En annan form av sånteknik : En kvalitativ studie i hur olika folksångspedagoger använder sig av genrespecifika övningar

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Karlstads universitet/Institutionen för konstnärliga studier (from 2013)

Sammanfattning: Syftet med studien är att få syn på folksångslärares uppfattningar om genrespecifika övningar, om och hur mycket de används, om lärarna ser ett behov av fler sådana övningar och huruvida de tror att dessa övningar har en påverkan på elevers stilistiska utveckling. Tidigare litteratur och forskning berör definitionen av begreppen tradition och sångteknik samt vad som utgör det svenska folkliga sångsättet. Dessutom redogörs för betydelsen av en genrespecifik sångteknik samt avsaknaden av en folksångsmetodik. Studien har en kvalitativ forskningsansats och tar utgångspunkt i det sociokulturella perspektivet på lärande. Semistrukturerade intervjuer har an- vänts som datainsamlingsmetod vilka sedan har transkriberats och analyserats med hjälp av tematisk analys. I resultatet framgår respondenternas syn på det folkliga sångsättet och hur sy- nen på begreppet tradition avspeglar sig i undervisningen. Dessutom framkommer att genre- specifika övningar används och detta främst på detaljnivå. Diskussionen belyser resultatet i relation till tidigare presenterad litteratur där fyra områden diskuteras; Ett uttalat behov skulle leda till förändring, All form av sångteknik tillhör en genre, En uppdaterad lista, När det ”riktiga” är konstruerat. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)