Grön konsumtion och grönt medborgarskap : En undersökning om mänskligt beteende kring livsmedelskonsumtion
Sammanfattning: Grön konsumtion och grönt medborgarskap är begrepp som blivit vanligare i takt med ökad medvetenhet om miljöpolitiska problem, klimatutveckling och vår omgivnings tillstånd och framtid. Livsmedelskonsumtion står för en väsentlig del av växthusgasutsläppen ett vanligt hushåll orsakar varje år och utgör därmed en adekvat avgränsning till den här studien. I det här arbetet presenteras båda begreppens bakgrund och betydelse baserat på en litteraturstudie. Skillnader, likheter och signifikanta karaktärsdrag analyseras för att sedan utgöra grunden till uppbyggandet av en enkätundersökning. Undersökningen baseras på fyra huvudgrenar; Generella karaktäristiska egenskaper Nivå av klimatanknytning Förändringsbenägenhet i syfte att konsumera mer miljövänligt Drivkrafter som kan kopplas till typiska konsumtionsbaserade aktiviteter Studien avgränsades till kollektivt beteende kring livsmedelskonsumtion. Resultatet av enkätundersökningen visade en överrepresentation av grönt medborgarskap och en positiv inställning till värderingar med tydlig psykologisk och moralisk koppling till miljö och konsumtion. Respondenterna svarade även i enlighet med grön konsumtion, vilket var framträdande vid påståenden om mervärde i utförande av vissa konsumtionsrelaterade aktiviteter. Slutsatsen av arbetet belyser svårigheterna i att gruppera grön konsumtion och grönt medborgarskap i två separata kategorier för att använda dem som en klassificering och/eller gruppering av mänskligt beteende. Däremot kan de med fördel användas som ett verktyg för att diskutera drivkrafter, livsstil, värderingar och sociala attityder kring miljömedvetenhet i olika sammanhang.
HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)